batterycharger.blogg.se

Hej! Jag är en energisk, positiv, och glad tjej som har valt att resa iväg på ett äventyr, för att hitta den djupare meningen med livet. Jag kommer främst att blogga om min resa till Sydamerika, främst Peru, där jag delar med mig om mina erfarenheter och upplevelser så gott det går. Jag är inte en bloggerska av natur, så ni får ha överseende med detta :)

Gästblogg

Publicerad 2013-06-15 04:11:06 i Allmänt

Lollo här, gästbloggar på Zandras blogg, så ber om ursäkt på förhand för raden av interna skämt.
 
Shu bre! Vad händish?!
Hoppas din fotsula mår bra och att knäna läkts efter senaste bussturen.
Mañana blir det all-in på alla fronter, todo el día! Jeje, estoy eskoyando... Eller?
 
San Miguel levererar som vanligt, true story!
 
C ya, don't wanna be ya!

 
/Your sister from another mister
 

"Estoy eskoyando"

Publicerad 2013-06-13 04:58:47 i Allmänt

Även i Sverige brukade jag alltid bli sjuk så fort jag fick lite ledigt. Detsamma har nu hänt i Peru. Förkylning och feber, det vill säga standardsjukan. Men denna gång på en annan kontinent. Jag antar att vissa saker aldrig förändras vart man än befinner sig.

Det jag ville komma fram till är att mitt blogginlägg är lite försenat på grund av det här. Men vi försöker ta igen så gott det går.

Som vanligt har det hänt massor, så jag kan inte ta med allt. Vi har besökt våra skolor och våra småttingar som vanligt. De senaste dagarna har Lovisa och jag båda varit hemma, och vi saknar våra busiga änglar jättemycket! Imorgon är det dags igen, då vi ska hålla en idrottslektion för eleverna i Pachacutec. Lovisa jobbar bland annat som handbollstränare i Sverige, och därmed bör detta gå rätt så bra, hoppas jag..

Förra veckan var det händelser som vanligt. På tisdagen var jag och Lovisa ute med våra vänner M och L och åt det som kallas anticucho. Tro det eller ej, så är det kohjärta! Det låter jättegrovt och barbariskt, men det roliga och ironiska är att vi båda faktiskt gillade det jättemycket. En av de bästa rätterna i Peru hittills. Det är nog konstigare att Lovisa gillade det så mycket med tanke på hennes petiga matvanor, men det är nog för att anticucho smakar som grillat kött med en lite svampigare konsistens. Hade jag inte vetat att det var kohjärta, skulle jag ha gissat på att det var någon köttsort. Anticuchos serveras oftast med någon form av potatis. Jag föredrar kokt potatis med just denna rätt har jag kommit på.

Dagen innan hade Lovisa och jag varit i Villa el Salvador på skolan. Efter skolan brukar vi normalt ta en runda på områdets lokala marknad. Här kan du hitta ALLT! Allting från råvaror som kryddor, ris, kyckling, kött, till kläder, klänningar, byxor, skor. Och för sjuka priser, som man inte ens kan drömma om i Sverige. Men det gäller att hålla masken, visar du svaghet kommer de att förstå direkt och försöka lura dig så gott det går. Det gör de dock säkert redan, för de märker att både jag och Lovisa är från utlqandet. Men den lilla luringen är ok, just för att det ändå är sååå mycket billigare än i Sverige.

Hur som helst, denna marknad kryllar av gatukök. Lovisa tyckte jag behövde lite cojones för att prova maten från dessa kök. Jag har varit ganska anti det, efter alla varningar och ord från Sverige om hur farligt det är, samt historier från Bangladesh, mitt hemland. Bangladesh liknar Peru jättemycket på så många olika sätt. Skillnaden är jag i Peru är fri. Som en fågel, det är så det känns i alla fall. Underbart!

På denna marknad finns även gatukök med anticuchos, som vi naturligtvis provade senare i veckan!!! Jag tog alltså till mig massa mod och köpte till slut mat från ett gatukök. Det trodde man aldrig. 

Jag har lärt mig att den godaste anticuchon återfinns i restauranger som heter anticucherias, som huvudsakligen säljer anticuchos. Det var dit L tog oss i tisdags, och det är den godaste hittills!!!

En annan sak som vi har smakat på, och alla ni därute som har dessa som husdjur, SORRY. Marsvin, som heter Cuy, har vi nu provat. Det är Ms favoriträtt och han ville verkligen att vi skulle prova det. Lovisa gillade det. Jag kommer nog aldrig kunna glömma smärtan i magen av att äta det. Det har nog mest med presentationen att göra eftersom de serverar hela djuret friterat, annars smakar det som kyckling, men konsistens som fisk. Dick är cuy absolut ingenting för mig, och jag skulle hellre bli vegetarian än att äta det igen. Yep, I said it.

Vi firade i torsdags och fredags Sveriges nationaldag med barnen i vardera skola. I torsdags i Pachacutec, och i fredags Villa el Salvador. Båda dagarna hade vi med oss stora tårtor dagen till ära, med den svenska flaggan på och färgerna var självklart gula och blå. Vi bakade tyvärr inte dessa själva, utan beställde de från en ”pastelleria”” eller ett bageri då som ligger två minuter från vårt hem. Det vi däremot inte tänkte på var att båda skolorna ligger minst en och en halvtimme ifrån vårt hem och vi åker bussar dit som är otroligt ostabila. Hur vi skulle transportera dessa tårtor vet jag inte. Men det gick! Båda tårtorna var relativt oskadda trots en armbåge som landade på en av dem, och långa hoppiga vägar. Tur kallas det.

Vi berättade även om Sverige, lite fakta samt visade bilder från våra liv i Sverige. Främst på familj och nära vänner. Så ni som har mig på facebook…mu ha ha…

I helgen var det utgångar med massa roliga men främst konstiga människor. Vi var och dansade salsa, och jag fick, 9 av 10 på min salsa av en peruan (överlycklig). Därför har jag nu precis innan blogginlägget hållit en minisalsalektion med min fina Lollo. Her hips don’t lie!

Innan sjukdagarna passade vi på en solig dag att gå iväg till en marknad som ligger lite längre ifrån på en stor känd väg här som heter La Marina. Detta är en inkamarknad. Jag kan inte förklara hur coola grejer som fanns här. Otroligt vackra färger och mönster. Jag har köpt massor och kan inte vara mer nöjd. Vi ska definitivt tillbaka till den här marknaden och köpa mer.

Inkamarknaden är en typisk ”prutmarknad”. Allt är förhandlingsbart, och nästan allt är möjligt. VI fick ner priserna oerhört mycket, och jag fick lära känna förhandlaren inom mig som jag inte visste fanns. Flera gånger att kunna övertala en främling vars språk du inte riktigt hänger med på, speciellt när de konstant talar i turbospeed. Riktigt häftigt. But then again, vi kanske blev grundlurade ändå, men det var kul i alla fall och fortfarande billigare än Sverige. 

Vi har försökt lära M, L och några andra peruanska vänner till oss samt barnen i skolan lite svenska. Främst slang som Sho Bre och Vad händish. Jag har lite filmer på det som jag ska lägga upp sen.

Men efter ett tag så kändes det roligt att skapa egna spansksvenska ord, och köra lite integration som jag tror att de flesta länder i denna värld skulle behöva. Därmed kom jag på frasen Estoy eskoyando. Generellt sätt använder man frasen Estar (böjt i den form som ska användas, estoy är för jag) + Verb + -ando när jag vill beskriva något jag gör just nu. Som exempelvis jag studerar. Studerar är estudiar, och då blir det estoy estudiando. På samma sätt ville jag, eftersom jag väldigt ofta skämtar som många vet, skapa ett ord för att jag skämtar, eller skojar. Det blev då Estoy eskoyando, som numera är ett känt uttryck bland fyra och en halv peruaner. Ni i Sverige får gärna sprida denna vackra fras.

Nu är det dags för annat, om cirkus en vecka skrivs det igen för fullt. Ha det så gott länge Sverige, miss you! No estoy eskoyando!

 
 

Livets resa – den första veckan

Publicerad 2013-06-03 04:26:28 i Allmänt

Då satt man här, mitt i centala Lima i en stadsdel som heter San Miguel. Med hjälp av minidatorn skriver jag detta blogginlägg på en söndag kväll när klockan är cirka 18:30 här, och därmed 01:30 i Sverige, fast dagen efter. Det känns jätteskumt att Sverige ligger före med tiden, det har jag aldrig varit med om förut. När klockan är 15 eller 16 här i Lima är alla i Sverige antingen på väg att sova på grund av jobb dagen därpå, eller kanske förfestar eftersom att det är helg. Jättekonstigt, men ändå roligt på något sätt, ibland kan det kännas som att man har rest bakåt i tiden.

Det är snart en vecka sedan som jag anlände till detta mirakulösa land. Det känns som att jag har varit här i minst en månad, med tanke på allt jag har hunnit att göra. Dagarna tillsammans med min sister from another mister, Lovisa, känns så mycket längre.

Arbetet i samarbete med volontärorganisationen Öppna Händer har gått alldeles suveränt. Detta är ett samarbete som kommer att fortsätta och mitt engagemang växer mer för varje dag. Mest för att jag nu har kunnat besöka båda de skolor som ingår i projekt. Varje gång man besöker en skola växer viljan och ambitionen att se till att dessa barn nyttjar alla möjligheter att få leva ett så gott liv som möjligt utifrån de förutsättningar som finns. Det tycker jag Öppna Händer är fantastiska på, att inte ge falska förhoppningar men att göra det bästa utav det som finns. Denna organisation är något utav det extraordinärt humanitära, det är inget vinstsyfte utan ren välvilja och äkta hjälp till självhjälp. Enligt mig är det här nyckeln för förbättringar inom den tredje världen.

Skolorna

Pachacutec

Den ena skolan är en som ligger i Pachacutec, där barnen inte bara är fattiga utan har även något sorts handikapp vilket gör att de inte kan ha vanliga läs- och skrivlektioner. Man fokuserar alltså här på den praktiska delen. Lektioner består av dans, målande och allt som hjälper barnen att utveckla sin kreativa del. Även här är man väldigt realistisk. Man vet att dessa barn aldrig kommer i Peru kommer att kunna arbeta med det vi i Sverige skulle anse vara ”normala” arbeten. Därmed satsar man på de delar som i framtiden kan komma att producera jobb för både barnen och familjerna. På så sätt kan dessa barn i vuxen ålder känna att de är en del av familjens inkomstkälla. Ett av barnen har faktiskt redan ett jobb idag inom busskommunikation. Han brukar jobba på morgonen innan skolan, och såsom jag förstår det, ibland även efteråt. Han är en av de äldsta barnen och är cirka 20 år gammal. Resterande barn är från 11 och uppåt.

Det får mig alltid att tänka tillbaka till Sverige. Vad har vi inte i vårt land? Jag känner så mycket tacksamhet för det underbara samhället vi lever i, speciellt när det gäller resurser och möjligheter som vi får i Sverige. Men något som oftast saknas, inte bara i Sverige utan också i andra strukturerade samhällen, är leendet på läpparna. Människor må ha allt, men lyckan tycks saknas. Men i denna skola, kunde jag se, att ett barn som utifrån sett inte har några vägar att bli något ”stort” enligt samhällets värderingar, ler större än jag tror att jag kan, eller i alla fall tror att jag kan. Barnens leenden är inifrån. De känner glädje, på grund av något helt annat än en fungerande iPhone, Mac-dator, Gucci handväska, eller till och med ett paket cigaretter. Det är det jag vill fördjupa mig inom att förstå. Därför är denna resa så viktig. Förståelse och uppskattning tar dig väldigt långt. 

 

Villa El Salvador

Föreställ er ett fattigt, by-liknande område. Fullt av sand som sätter sig på dina kläder när du går på det, och så många olika lukter. Allt från urin, till riktigt goda friterade efterrätter. Allt från små barn som springer omkring på samma ställen där stora bussar och små motos kör runt hejvilt utan någon som helst ordning, till hundar som springer omkring och skäller och bråkar, men även vissa som kommer fram och välkomnar dig på sitt hundspråk (jag hoppas att det var det de gjorde). Föreställ dig en plats där alla dina fem sinnen är igång samtidigt. I början kan det vara jobbigt att skilja åt vad det är du upplever. Det är så många intryck.

Kunde du föreställa dig det? Om ja, så har du precis föreställt dig Villa El Salvador.

Det tar från San Miguel cirka en och en halvtimme till två timmar att ta sig till detta område, däribland cirka två till tre byten. När man väl har kommit fram går man på en moto, som påminner mycket om en indisk eller bengalisk rickshaw. Denna tar dig då lite längre upp genom denna otroliga by, fram till några små hyddor som ser väldigt bräckliga ut, men ändå känns stabila på något sätt. Det första man bemöts av är små knoddar som hoppar på dig och kramas och pussas. Helt chockad försöker jag få till ordet Hola! Men till och med det blir skakigt. Utan att känna en, eller ha någon aning om vem man faktiskt är, får man ta en del av en sådan kärlek, värme och glädje. Det är helt sjukt och helt fantastiskt. Barnen som inte äger någonting, förutom sig själva och sina familjer, om de har några. Kläderna på ryggen är de som de har blivit tilldelade, det är inte H&M eller Gina Tricot, och ibland är kläderna inte hela. Men det är kläder, och det är allt som betyder något. Skorna är tofflor, som de ska gå med genom sanden som ibland även kan ha stora glasbitar och är på många ställen fyllt med hundbajs. Men det spelar ingen roll, de har varandra och de kan leka och ha roligt bland allt detta. Det här var det jag ville uppleva, den immateriella lyckan. Det här var en av de bästa dagarna i mitt liv, och jag är så tacksam för att få ha tagit del av de här barnens liv.

Skolan i Villa El Salvador är mycket mer bristfällig gällande resurser och plats, och klassrummet är mycket mindre än skolan i Pachacutec. Men det som finns här, finns hittills ingen annanstans i Lima, i alla fall till denna mängd. Det finns så mycket kärlek. Man behöver ingenting annat.

Barnen i denna skola är allt mellan 7 år gamla upp till 11 år. Jag har inte träffat alla barnen än, eftersom alla inte är närvarande alla dagar, så ni får ursäkta om jag ändrar dessa fakta i kommande blogginlägg.

Jag tror inte jag någonsin har känt så mycket samtidigt någonstans. Man är rädd, samtidigt som man är glad, och ledsen, och arg, och exalterad, och till och med hoppfull. Det går inte att beskriva riktigt.

 

Lovisa och jag har gjort så mycket denna vecka att det är svårt att få med allt. Men jag ska försöka mitt bästa. Vi har fått nya vänner i Lima. På flyget från Madrid till Lima fick jag kontakt med en peruan som jobbar som tandläkare i en annan del av Lima än den vi bodde i. Señor Dentista M som jag kallar honom, och jag satt på ett flyg i 12 timmar bredvid varann, och det var en bra start på en händelserik vänskap. Vi återupptog sedan kontakten i Lima och Lovisa och jag har varit ute och ätit, klubbat, dansat, åkt runt i massa områden, allt tack vare M. Samt M:s kompis L. Vilka människor! Lovisa är lite petig när det gäller mat, men de fick henne att prova rå fisk, skaldjur och lever. Jag som å andra sidan älskar att prova ny mat har provat allt och gillat det mesta hittills. Det som jag fick har fastnat för som är Perus specialité enligt de flesta, är Ceviche!! Peruansk sashimi, I LOVE IT haha. Har ätit det nästan varje dag. Så stort tack till M och L för dessa fantastiska upplevelser hittills!

Jag kommer att skriva mer om maträtter, drycker och andra upplevelser. Det kommer att bli lite rörigt, gällande när allt har hänt, och allt kan jag inte ta med. Så hör gärna av er om ni undrar något specifikt.

Saknar er allaaa i Sverige och jag önskar jag kunde dela med mig av allt det här underbara. Bloggen får duga så länge! Jag rekommenderar starkt volontärresor, främst då med Öppna Händer som är en helt fantastisk organisation. Läs mer om organisationen på följande länk:

https://www.facebook.com/oppnahander?fref=ts

 

Jag kan inte säga att jag nu har förändrats totalt som människa och inte bryr mig om materialistiska saker mer. Det skulle vara en stor lögn. Jag är idag mån om min telefon, min dator, mina kläder och allt sånt. Men mina vyer börjar öppna sig för att världen inte går under om dessa saker försvann. Jag skulle fortfarande ha så mycket i livet, mer än de flesta i de skolor jag har besökt, kan drömma om. Men de har något jag inte har uppnått än, ren lycka.

Ciaelito mi amiguitos, nos vemos ahorita!

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela